Förskoleklassens årskursnyheter från Skolplattformen

Hej!

Vi välkomnar vår nya kollega Ehab som tidigare arbetat i åk 5.

Den här veckan har vi jobbat med bokstaven L och sammansatta ord i SV. Siffran 6 i MA. Och i NO har vi lärt oss om träd samt hur löv och maskar samarbetar i jorden.  

Blå, orange och lila grupp var i Skånegläntan på sin utflyktsdag. Röd, grön och gul grupp var i Nackareservatet i Björkhagen på sin utflyktsdag. I onsdags var blå och grön grupp i gympasalen och fick prova på de klassiska redskapen i en gympasal, som lianer, bom, trampolin, mattor, hopprep samt klättervägg.

I onsdags började också luciaträningen för alla grupper tillsammans med Karin Martinell från fritids i åk 2. I och med detta utgår rytmikpassen på onsdagar fram till lucia, vilket innebär att färggrupperna får turas om med rytmiken på torsdagar. Denna vecka hade blå, orange och lila grupper rytmik med Jane.

I torsdags hade dansutbildade Karolina en aktivitet med dans på fritids för de som ville. Barnen fick prova på lite olika dansövningar.

På lugna stunden har vi börjat kolla på Pelle Svanslös, julkalendern från 1997.

Barnen får gärna ha med sig gosedjur till skolan, men de ska vara som tröst ej som leksak. Därför vill vi att de bara har med sig ett och att det inte är större än ca 20 cm. 

Nästa vecka är det internationella barnboksveckan. På Växthuset vill vi uppmärksamma det genom daglig sagoläsning av böcker som era barn tycker om. Vi vill därför be er om att i samråd med era barn ta med en bok hemifrån som kan få stanna i skolan fram till jul. Vi kommer att ha högläsning av dessa böcker. Kom ihåg att märka era böcker med namn. Ta med er boken senast torsdag 14/11.

Hälsning från skolledningen: Vi har sett att barnantalet är lågt på fredagar efter klockan 16.15, därför har vi beslutat att ha sammanslagning på stängningsfritids tidigare på fredagar med start nästa vecka. Fr.o.m. 15/11 kommer åk 1, 2 och 3 ner till stängningsfritids tidigare.

V 46

Onsdag: Luciaträning för alla grupper. Röd och orange grupp går till gympasalen. Kom ihåg ombyte. 

Torsdag: Röd, grön och gul grupp har rytmik.

Ha en härlig helg önskar pedagogerna på Växthuset.

______________________________________________________________________________________________

Hej!

Idag, fredag, har vi haft en härlig förmiddag i Katarina kyrka. Det var allsång och vi har fått lyssna på fina sånger och dikter av elever i skolan. 

I torsdags firade vi FN-dagen genom att se en film om Barnkonventionen och sedan skriva kort om vad som var bra med den. Vi färglade också fredsduvor och skrev någonting som vi är bra på. Dessa kan ni se i hallen när ni hämtar och lämnar era fina barn. Utöver detta har vi hunnit med att jobba med bokstaven K , vi har spelat mattespel, kopplat antal till siffra och jobbat med talrader. Lila/gul har varit i gympasalen och spelat Pinball.

Eftersom förkylningar härjat bland oss i personalen så blev veckans utflykter av blandad sort. I måndags var röd, grön och gul grupp i Skånegläntan och lekte. Men i tisdags kom vi äntligen iväg till skogen i Björkhagen med blå, orange och lila grupp. Både barn och vuxna njöt av naturen i Nackareservatet. Det kommer att bli fler besök dit, det var vi alla överens om.

Det har varit lite olika information om när samlingen börjar på fredagar, men nu har vi känt på det och kommit fram till att vi har samma starttid som övriga skolan. Vilket innebär att samlingen börjar kl 9.10 på fredagar.

Nästa vecka är det höstlov/läslov. Då vill vi att anmälda barn är här senast klockan 9.00. Vi sätter upp höstlovets aktivitetsschema i hallen på måndag morgon.

V. 45 är det Blå/Grön som ska till gympasalen. Vi planerar att åka till skogen på våra utflyktsdagar. Lucia-träningen börjar. Rytmiken har bytt dag från onsdag till tisdag

 

Trevlig helg på er alla! 

VIKTIGA DATUM

28/10-1/11 Läslov                            19/12 Julavslutning                     24/2-28/2 Sportlov

26/11 Nobelmuseet Blå/Grön            20/12-7/1 Jullov                         14/3 KNorradagen

27/11 Nobelmuseet  Röd/Orange     8/1 Planeringsdag - Jourfritids      6/4-9/4 Påsklov

28/11 Nobelmuseet Gul/Lila              9/1 Vårterminen startar                9/6 Sommaravslutning

____________________________________________________________________________________________________

Hej!

Veckan som varit har bjudit på lite allt möjligt. Vi har jobbat med bokstaven J, kodning, svampens delar och äpplets delar. Vi har varit på utflykt, några har sytt och några har gjort godispåsar. Idag har vi fredagsfixat och fredagsdansat och vi avslutar veckan med att titta på del 2 av  Madicken. 

Den här veckan har även innehållit en del ändringar mot vad som var planerat. P.g.a. sjukdom gick vi till Björns trädgård både tisdag och onsdag istället för att åka till skogen. De gula och lila kunde tyvärr inte gå till gympasalen utan får göra det nästa vecka istället.

Det har försvunnit frukt från flera av barnens hyllor. Vi har tagit upp det på våra samlingar två gånger men det har tyvärr inte hjälpt. Prata gärna om det hemma också. Hur viktigt det är att man ska kunna lämna något på sin hylla och veta att det finns kvar när man kommer tillbaka. Vi kommer att ha en korg där man kan lämna sin frukt på morgonen. Ha frukten i en påse eller burk med namn på så lägger vi undan den. Sedan får de säga till oss när de vill ha den.

När ni lämnar vid 9 på fredag morgon är det bara Eva, Madde och Pia här eftersom fritids har konferens. Om det inte står någon pedagog i hallen då skulle det underlätta om ni går med ert barn in till rummet där de samlas och lämnar där.

Se över vad som finns på era barns hyllor är ni snälla. En del barn har för lite saker (extrakläder och regnkläder saknas hos en del) och en del barn har för mycket saker. Kolla gärna av varje dag när ni hämtar så ni vet vad ni kan ta med er hem direkt eller ta med till dagen efter.

Lite kort info kring födelsedagar. Här firar vi genom att sjunga för barnen om de vill och vi sätter upp deras födelsedagsblomma på tavlan i matsalen. Vi har som regel att inbjudningar till kalas INTE får lämnas ut här på skolan. Använd er istället av telefonlistan som sitter på stolpen i hallen. Om du inte har skrivit ditt nummer där så gör gärna det.

Den 13/11 kl. 7.55-8.25 vill vi träffa klassrepresentanterna för ett möte. Vi vill att de som anmälde sig som representanter på föräldramötet mailar till Eva på: eva.clarstedt@edu.stockholm.se  Vi tror att det kan vara så att det saknas representant i blå gruppen. Någon som kan tänka sig att vara?

Efter Läslovet kommer vi att börja träna till Luciatåget. Vi får hjälp av Karin Martinell som jobbar i åk 2. Hon kommer att komma till oss och träna med barnen i grupper varje onsdag ca 13-14.30. Det innebär att vi måste flytta gula, röda och gröna gruppernas rytmik till tisdagar. Röd grupp kl. 13.40, grön grupp kl. 14.05 och gul grupp kommer att ha rytmik efter mellanmålet. 

Nästa vecka gör vi ett nytt försök att åka till skogen. De röda, gula och gröna kommer att ha sin utflykt på måndag istället för onsdag. De blåa, orange och lila åker på tisdag som vanligt. 

På onsdag är det äntligen dags för gula och lila gruppen att få gå till gympasalen och spela Pinball. Ta gärna med ombyte. 

Trevlig helg önskar alla vi på Växthuset!

VIKTIGA DATUM

28/10-1/11 Läslov                            19/12 Julavslutning                     24/2-28/2 Sportlov

26/11 Nobelmuseet Blå/Grön            20/12-7/1 Jullov                         14/3 KNorradagen

27/11 Nobelmuseet  Röd/Orange     8/1 Planeringsdag - Jourfritids      6/4-9/4 Påsklov

28/11 Nobelmuseet Gul/Lila              9/1 Vårterminen startar                9/6 Sommaravslutning

 

Minnesanteckningarna från föräldramöte

Här kommer sent om sider minnesanteckningarna från föräldramötet vi hade i september.

Noteringar från Växthusets föräldramöte 19/9

Närvarande personal:

Jane Hallefelt (Musik/Rytmik)

Annika Liikamaa

Tanja Bobor (Biträdande rektor)

Gabriella Larses

Madeleine Norrsell-Malmberg

Eva Clarstedt

Susanne Janson Fröler (Skolsköterska)

Pia Åsing

 

Elevhälsa/skolsköterska

Elevhälsan är en “fortsättning” på BVC med besök vartannat år. Kallelse till första besöket skickas hem till vårdnadshavare i närtid. Vårdnadshavare ska vara med på besöket där barnet bland annat ges möjlighet till vaccination. Skolläkare finns på skolan varannan torsdag.

 

Skolrådsrepresentatanter

En förälder från varje mentorgrupp. Träffar lärarlaget två gånger per termin samt representerar årskursen i Katarina Norras skolråd, som tidigare har skett en gång i månaden.

Lila: Anna-Karin Lidström

Blå: vakant

Grön: Veronika Stenius (Nelson)

Orange: Hanna von Corswant (Jonathan)

Gul: Ellen Schultz (Maya)

Röd: Anton Westerborn

 

Fritids

Barnens fria val och fri lek prioriteras. En planerad aktivitet finns alltid, tex utemåleri, pärlplattor, film m.m. Eventuellt kommer styrda aktiviteter läggas till för att fler barn ska få prova på olika saker.

Skriv gärna upp era kontaktuppgifter på listor som finns i hallen så att fritids kan förmedla kontakt mellan föräldrar i samband med lek hemma, kalas m.m.

Rytmik

Jane berättar kort om hur hon arbetar med rytmik.

Samlingen (Bornholmssamling)

Samlingen är en viktig del av pedagogiken på skolan. Viktigt att vi föräldrar ser till att våra barn kommer i tid för att undvika avbrott.

Exempel på aktiviteter under samlingen:

Lyssna på ljud (fonem)
Rim, med och utan bilder
Meningar (kommande aktivitet)
Rörelse

Svenska

Använder boken Läsfixarna som använder sig av bildstöd, se nedan ->

Man arbetar också med ASL (Att Skriva sig till Läsning) där barnen får utforska bokstäver på Ipads - > tips att göra hemma!

Matematik

Barnen får prova praktisk matematik, tex mäta, och sortera. Man samarbetar för att lösa problem. Dessutom görs experiment (hypotes/test/resultat).

I matteboken (Mitt i prick) övar barnen på

Siffror och antal
Hur fungerar en bok (;-)
Få instruktioner

Mentormöte

På mentormötet pratar barnen (om de vill) om veckans höjdpunkter och bottennapp. Vi har också tittat på en UR-serie som heter “Vara vänner” samt pratar om hur man är en bra kompis. Ofta leker vi en lek tillsammans.

Bild

Färglära
Grundfärger, sekundärfärger
Våga vara kreativ!

Tema Nobel

Inför Nobelfestligheterna så har förskoleklassen Nobel-tema. Besök på Nobelmuseet, Nobel-lunch och kanske besök av Nobel själv (frivilliga föräldrar?).

Kartläggning

Pågår under åtta veckor i mindre grupper om ca fyra barn. Olika aktiviteter och moment. En del av “läs- och skrivgarantin” och är kopplat till målen som finns för lågstadiet.

Idrott

Fritids har rörelse i gymnastiksalen på onsdagar mellan 15-16.

Sjukdom

Respektera 48-timmars “karantän” efter magsjuka och andra smittsamma sjukdomar.

Information via skolplattformen (som ska funka nu!)

Veckobrev läggs ut varje fredag
Prata gärna med era barn om planeringen för kommande vecka
Man kan inte få notifiering om ny information så gå regelbundet in och kika
Kontrollera så att era kontaktuppgifter i skolplattformen stämmer

 

Samarbete och föräldradeltagande

Kom till mentor eller andra i lärarlaget med frågor
Kom gärna på besök men avtala det med mentor ett par dagar i förväg
Kom gärna med på de utflykter skolan gör

 

Praktiskt

Se till att ha extrakläder i skolan samt kläder efter väder
Öva på att hantera bestick, skära, skala
Säg Hej då till era barn, vinka och knacka inte på fönstret när ni går (lätt att samlingen avbryts)
Mentor kan bevilja ledighet upp till tre dagar, längre ledighet hanteras av rektor.

 

__________________________________________________________________________________________

Hej 

Några gånger under läsåret planerar vi som skolledning att sammanställa några korta skolövergripande punkter och publicera dessa här på Skolplattformen. Syftet är att informera, er som vårdnadshavare, om viktiga nyheter samt pågående arbeten och relevanta utvecklingsprojekt. Informationen kommer att fokusera på skolövergripande frågor som vi bedömer kan vara av intresse för er.

På gång just nu:

  • Som en del i förvaltningens ambitioner om ökad digitalisering och skollagens skrivelser om tillgång till lärverktyg som behövs för tidsenlig utbildning kommer vi inom en snar framtid att utöka antalet digitala enheter på skolan. Planen är att eleverna i årskurs 4-9, likt många anda av stadens skolor, kommer att få tillgång till en egen enhet. Det kommer naturligtvis även att finnas enheter tillgängliga för årskurs F-3 men dessa kommer generellt sett inte att vara personliga. Mer information om införandet samt förutsättningarna för dess användning kommer att distribueras framöver.

 

  • Lokalmässigt pågår just nu ett omfattande akustikarbete för att förbättra ljudmiljön i huvudbyggnadens korridorer och trapphus. Projektet bekostas av Utbildningsförvaltningen och vår förhoppning är att de nya akustikplattorna på väggar och i tak kommer att resultera i en förbättrad ljudmiljö i skolan.

 

  • Skolans huvudbyggnad kommer under höstlovet att utrustas med entrévärmare. Detta är något som vi önskat länge. Insatsen, som genomförs av fastighetsägaren, bedöms komma att förbättra inomhusklimatet under årets kallare perioder.

 

  • Utbildningsförvaltningen har tagit fram ramarna för ett förväntansdokument som kommer att gälla i stadens skolor. Förväntansdokumentet kommer att tydliggöra vad man som elev och vårdnadshavare kan förvänta sig av skolan samt vad skolan i sin tur förväntar sig av elever och vårdnadshavare. Vi håller just nu på med att finslipa det sista i vårt lokala dokument och kommer att informera om detta så snart det är klart. Från Katarina Norras sida kommer vi även att förtydliga vilken information ni som vårdnadshavare, på ett skolövergripande plan, kan förvänta er avseende planering, bedömning och betyg på Skolplattformen.

 

  • Skolan ser även över organisationen kring skolrådet och utvärderar detta gentemot befintliga och eventuella alternativa forum. Detta innebär att skolrådet inte kommer att hållas i dess tidigare form. Tillsvidare kan de valda skolrådsrepresentanterna, i de årskurser där det behövs, fortsätta fungera som representanter gentemot arbetslaget alternativt som klassföräldrar om det inte valts andra sådana inom årskursen. Valda representanter kommer även fortsättningsvis att bjudas in till minst ett arbetslagsmöte per termin för att möjliggöra en årskursrelaterad dialog kring eventuella frågor.

 

  • Skolan kommer under hösten att ansluta sig till appen "Skolmaten". Detta kommer göra det möjligt för elever och vårdnadshavare att via dator eller smartphone följa matsedeln på skolan. Veckans matsedel finns dessutom i Skolplattformen och sitter som vanligt även anslagen på dörren till matsalen.

Mvh

Skolledningen

_____________________________________________________________________________________________________

Växthuset inför vecka 41

Hej!

Nu sitter det lappar uppe om behov av barnomsorg på läslovet. De sitter på ett av torkskåpen i hallen. Fyll i dem senast fredag 11/10 så att vi kan beställa mat till rätt antal barn. Är ni osäkra så fyll hellre i att ni behöver barnomsorg och meddela senare om ni istället blir lediga. 

Den här veckan har vi jobbat med begreppet hälften och symmetri på matten. Även på bilden har vi jobbat med symmetri och där har vi gjort symmetriska robotar.

I svenskan har vi arbetat med bokstäverna G och H. Vi kom fram till att h-ljudet faktiskt är rätt svårt att säga. Vi har även börjat med Skolverkets kartläggningen av barnen den här veckan och det kommer att pågå ca i 8 veckor.

I onsdags hade vi första passet i gympasalen. Den blåa och den gröna gruppen fick spela Pinnboll. De var fantastiskt duktiga på att lyssna vid genomgång av regler och de hade väldigt roligt när de spelade.

Idag har vi börjat med vår nya grej; Fredagsfixarna! Vi hjälps åt att göra fredagsfint i våra utrymmen och vi märkte hur snabbt det går när man jobbar tillsammans och att det faktiskt kan vara roligt att städa. Alla färggrupper har ett område att städa utom en grupp som har semester och får vara ute och leka på gården. Nästa vecka byter vi områden och en ny grupp får semester. 

Nu börjar det bli ordentligt kallt ute. Det är flera barn som saknar varma jackor, mössa och vantar på sina hyllor. Se gärna över behovet av extrakläder på hyllorna också!

I samband med att vi Fredagsfixade har vi också lagt ut omärkta kläder från hyllorna, "tunnan" innanför dörren och golvet på bänkarna i hallen. Kolla där när ni hämtar idag eller när ni lämnar på måndag.

Nästa vecka är det röda och orangea gruppen som går till gympasalen och spelar Pinnboll. Kom ihåg att ta med ombyte!

Trevlig helg från alla oss på Växthuset! 

 

                                                           VIKTIGA DATUM

28/10-1/11 Läslov                            19/12 Julavslutning                     24/2-28/2 Sportlov

26/11 Nobelmuseet Blå/Grön            20/12-7/1 Jullov                         14/3 KNorradagen

27/11 Nobelmuseet  Röd/Orange     8/1 Planeringsdag - Jourfritids      6/4-9/4 Påsklov

28/11 Nobelmuseet Gul/Lila              9/1 Vårterminen startar                9/6 Sommaravslutning

 

_____________________________________________________________________________

Hej!

Veckorna flyger iväg! Nu är det 4 veckor kvar till Läslovet. I nästa vecka kommer vi att sätta upp listor på ett av torkskåpen. Där vill vi att ni fyller i om barnen ska vara här på Läslovet eller om de ska vara lediga. Markera om de ska vara här med ett X, om de ska vara lediga skriv L.

Den här veckan har vi jobbat med bokstaven E och F. På ALS har barnen fått skriva bokstavsräckor och ringat in bokstäverna som finns i deras namn. På Röris-passet fick de dansa till Just Dance. I matten jobbade vi med fler och färre och siffran 4. Med Läsfixarna har vi läst Pelle Svanslös vågar vara snäll och på dagens utepass har vi lekt "Sista paret ut".

Nästa vecka kommer vi börja gå till gympasalen på onsdagar. Vi kommer att ha två färggrupper åt gången. Första grupperna ut är blå och gröna. Vi ser gärna att de har ombyte med sig så att vi får träna på att byta om i omklädningsrummet. OBS! De ska inte duscha!

På fredag i nästa vecka kommer vi att ha Fredagsshow efter mellis. De barn som vill kommer att få uppträda. Alla andra tittar på. Övriga aktiviteter för veckan hittar ni på vår nya fritidsvägg i hallen. 

 

Trevlig helg från alla oss på Växthuset!

                                                            VIKTIGA DATUM

28/10-1/11 Läslov                            19/12 Julavslutning                     24/2-28/2 Sportlov

26/11 Nobelmuseet Blå/Grön            20/12-7/1 Jullov                         14/3 KNorradagen

27/11 Nobelmuseet  Röd/Orange     8/1 Planeringsdag - Jourfritids      6/4-9/4 Påsklov

28/11 Nobelmuseet Gul/Lila              9/1 Vårterminen startar                9/6 Sommaravslutning

____________________________________________________________________________

Växthuset inför vecka 39

Hej!

Tack för ett bra föräldramöte igår!

Den här veckan har vi jobbat med Bokstaven D, haft Röris, jobbat med längd, kortare och längre på matten och med grundfärgerna blå och röd på bilden. Vi hade ett härligt besök på Millesgården i torsdags. Barnen var jätteduktiga såväl på vägen dit som på Millesgården och på vägen hem. 

Vi påminner åter om att se till att det finns kläder på barnens hyllor, både ombyte och varma utekläder, vantar och mössa. Idag på morgonen var det bara 3 grader ute. 

Utflykterna nästa vecka går till Stora Blecktornsparken. Som vanligt blå, orange och lila för sig och grön, röd och gul för sig.. 

Blå och gröna gruppen börjar ALLTID ute fredag morgon.

Efterlysning! Vi skulle vilja ha lite utklädningskläder så om ni har gamla klänningar, blusar, kjolar, sjalar m.m. så ta gärna med dem till oss. Vi tar också gärna emot tomma toarullar, äggkartonger, flingpaket m.m. (OBS! Ej mjölkkartonger). Om någon mot förmodan har ett pingisbord över så tar vi tacksamt emot det också :)

Om ni vill ha tips på aktivitet i helgen så har Katarina brandstation Öppet Hus på söndag 22/9 kl. 13.00-16.00

Trevlig helg från alla oss på Växthuset!

 

                                                           VIKTIGA DATUM

28/10-1/11 Läslov                            19/12 Julavslutning                     24/2-28/2 Sportlov

26/11 Nobelmuseet Blå/Grön            20/12-7/1 Jullov                         14/3 Knorradagen

27/11 Nobelmuseet  Röd/Orange     8/1 Planeringsdag - Jourfritids      6/4-9/4 Påsklov

28/11 Nobelmuseet Gul/Lila              9/1 Vårterminen startar                9/6 Sommaravslutning

________________________________________________________________________________

Veckobrev v. 37

Den här veckan har sett lite annorlunda ut. Vi har haft skoljogg på fotbollsplanen, ätit i matsalen på stora skolan och blivit fotograferade. Vi har haft vikarier under veckan p.g.a. sjukdom men nu är alla på plats igen.

 

På samlingen har vi fortsatt med att rimma och i svenskan har vi jobbat med bokstaven C.

Vi har tränat på siffran 3 på matten och jobbat med talrader.

Alla elever har också fått göra ett fonologiskt test den här veckan.

Vi fortsätter att titta på film efter mellis på fredagar, Supersnällasilversara och Stålhenrik. Det är mycket uppskattat av barnen.

Vi går till Skånegläntan på utflykt nästa vecka. Blå, lila och orange på tisdag och grön, gul och röd på onsdag. Vi vill be er att se till att det finns kläder efter väder på barnens hyllor. Det var många som inte hade regnkläder i onsdags när vi gick till parken. De fick erfara att det inte fanns så mycket att göra när det var blött överallt och de inte hade kläder som klarade det.

Nästa vecka bjuder också på en schemabrytande dag. På torsdag 19/9 åker vi till Millesgården och ser på utställningen Lena Andersons värld. Då behöver barnen ha lunchmatsäck med sig.

Från nästa vecka kommer fredagens jourfritids inte att vara uppe på skolgården på stora skolan. Jourpersonal är med de som behöver fritids här nere på vår skolgård. 

"Från och med fredag 20 september kommer jourfritids för elever i förskoleklass att bedrivas på förskoleklassens skolgård. Årskurs 1-3 jourfritids bedrivs på samma sätt som tidigare. Närvaron noteras på ordinarie krysslista i respektive årskurs lokaler. Jourfritids kommer att bedrivas av samma pedagoger som tidigare. Förändringen tror vi kommer underlätta övergången till ordinarie verksamhet samt tillgången till ordinarie lokaler vid eventuellt sämre väder. Anmälan till jourfritids görs på samma sätt som innan."  

Välkomna på föräldramöte på torsdag 19/9 kl. 18-19.30! Vi ses i aulan uppe på stora skolan.

 

~ Trevlig helg önskar vi på Växthuset ~ 

 

19/9 Besök på Millesgården 
19/9 Föräldramöte kl. 18-19.30 
26/11 Besök på Nobelmuseet 

 

VIKTIGA DATUM

 

27/11 Besök på Nobelmuseet 
28/11 Besök på Nobelmuseet 
Vecka 44 Läslov
20/12-8/1 Jullov

 

 

Dela: