ÅK 3, Årskursnyheter från Skolplattformen

Gemensamma nyheter för årskurs 3

Fotografering för klass 3B och 3C på tisdag 17/9.
AVLUSNINGSHELG Nu är lössen här igen. Kolla löss i helgen!
Utflykt till Skärholmens Fornborg 23/9 MATSÄCK
Föräldramöte 24/9-19 klockan 18.00
UPPSTARTSSAMTAL vecka 40 - Boka tider, lappar finns på "föräldraväggen".

Ämnesnyheter:

Matematik - Vi har repeterat subtraktion med uppställning och växling. Det är lite klurigt så det måste vi fortsätta öva mycket på. Det är ännu klurigare när man ska växla över noll. Det vill säga om entalen inte räcker till och det inte finns några tiotal så du måste växla från hundratalen ex 301 – 147.  Titta gärna på filmen! https://www.youtube.com/watch?v=c0_Fz3SgiAA. På I-padsen har vi också tränat på uppställning (subtraktion och addition). Fortsätt gärna träna hemma: http://skolplus.se/raketen/76  http://skolplus.se/raketen/77

Svenska - Vi har ett dikttema. Vi har lyssnat, läst och skrivit olika dikter såsom veckodikter och dikter om rädsla. Jag högläser nu i 3A: Glasbarnen, 3B Skuggan i väggen och i  3C Zombiefeber. Tre mycket spännande böcker som är mycket uppskattade.  

Viktiga datum:

Fotografering 17/9 3B 3C
23/9 Skärholmens Fornborg
Uppstartssamtal 
Läslov/Höstlov Vecka 44

LÄNKTIPS:

Elevspel.se   Här kan man hitta bra spel i alla ämnen.
Skolplus.se  Här finns också massor av spel i flera ämnen.

 

__________________________________________________________________________

Veckobrev Åk 3 Skogen v. 36

Hej alla elever och föräldrar i åk 3!

Viktiga datum

Måndag 9/9 elevfotografering.
Onsdag 11/9 Skoljoggen i Kärrtorp. Matsäck, kläder att springa i, kläder efter väder. Tänk på att vi kommer sitta ute och äta matsäck efter joggen, ta med regnkläder om det behövs! Kom gärna ombytt till skolan på morgonen.
Tisdag 24/9 föräldramöte i skolans matsal.
Vecka 40 uppstartssamtal (utvecklingssamtal). Vi sätter nu upp tider för samtal att boka med respektive mentor. Boka en tid snarast!

Skoljoggen är Sveriges största motionslopp för barn och ungdomar och arrangeras av Skolidrottsförundet varje höst i skolorna runt om i landet. 2019 arrangeras Skoljoggen för 36:e året i rad, elever från åk 1 till 9 deltar i arrangemanget. I samband med Skoljoggen görs en insamling till Clowner utan gränser bland föräldrar, elever och personal. Klicka här för info om hur du kan bidra!

Schema

Nästa vecka börjar kör och gitarr med Jane för de som vill och anmält sig. 

Vi har gjort en korrigering av schemat. Det gäller måndagar då lektionerna börjar 12:10 efter lunchrasten. Skoldagen är därmed slut 13:40. 

Matematik

I veckan har vi jobbat med positionssystemet på olika sätt, genomgångar, arbetat i par med positionskort, lyssnat på en sång samt jobbat på I-padsen. Vi har även arbetat med större än, mindre än och är lika med (likhetstecknet).

Det gick undan…  Vi fortsätter träna på addition med uppställning och växling. Det måste vi träna, träna och träna lite till på.

Veckan avslutades med att vi spelade tärningsspelet RIK OCH FATTIG och DET STÖRSTA TALET och > < OCH =.  Det blev väldigt högljutt och glatt! Heja oss!

Svenska

Under veckan har vi tränat på att skriva personbeskrivningar. Alla har fått rita en figur och sedan med hjälp av stödfrågor skriva en beskrivning av figuren.

Vi fortsätter att traggla med ordklasserna, denna vecka är det ADJEKTIV. Vi har också tränat SYNONYMER.

I dag startade vi ett DIKT-tema. Många känslor blev det!!

VI VANN sommarens läsbingo!! Barnen är såå glada och vi vuxna så stolta så klart. ”Den som läser mest blir bäst.” Det fina vandringspriset står nu i Skogens korridor. Passa på titta på det när ni bokar tid för uppstartssamtal.

Trevlig helg!

______________________________________________________________________

Veckobrev Åk 3 Skogen v. 35

Hej alla elever och föräldrar i åk 3!

Onsdag 11/9 är det Skoljoggen. Då behöver eleverna med sig matsäck hemifrån.
Tisdag 24/9 kl. 18 har vi föräldramöte i skolans matsal.
Vecka 40 kommer vi ha uppstartssamtal (utvecklingssamtal). Upplägget med tider blir liknande som förra året. Vi återkommer med dagar och tider för respektive mentorer så att vi kan boka in våra samtal.
Det är snart dags för elevfotografering. Vi kommer snart att meddela vilken dag det blir för åk 3.

I svenska har vi under veckan skrivit klart våra faktatexter om ett land. Vi har också repeterat ordklasserna substantiv, verb och adjektiv. Vi behöver öva mycket så att de sitter ordentligt. Alfabetisk ordning har vi också tränat på under veckan. Avslutningsvis har vi idag, fredag tränat på vår handstil, skrivit egna problemlösningar och gjort bilder till. Vi lyssnar på Lasse Maja och galoppmysteriet från Sveriges radio, superspännande!

I SO jobbar vi med forntiden, det är ett stort tema som vi kommer jobba med i många veckor. I tisdags fick vi jättefina guidningar på Historiska museet. Vi har också bland annat tittat på Arkeologens dotter och läst i SO-boken. Det är verkligen intressant att leva sig in i och lära sig mer om stenåldern och andra tidsepoker!

I NO jobbar vi med årstiden sommar.

I matematik fortsätter vi att följa Kurre och Sallys äventyr i läromedlet Favoritmatematik. Den här veckan har vi jobbat med hundrarutan,addition och subtraktion. Lite lurigt först men sen gick det undan.  I årskurs 3 ska man kunna hela analoga klockan. Det är fortfarande en hel del som kämpar med kvart i och kvart över. TRÄNA HEMMA!!! Vi har även repeterat tiotalsövergång, addition och subtraktion. Hur kan man tänka? En strategi är:

ADDERA FÖRST TILL TIOTALET. ADDERA SEDAN RESTEN.
SUBTRAHERA FÖRST TILL TIOTALET. SUBTRAHERA SEDAN RESTEN.

Vi är också igång med engelska, slöjd, idrott, musik och fritidstema. 

Varma hälsningar från pedagogerna i Skogen

___________________________________________________________________

Åk 3 - v. 34.

Hej kära barn och föräldrar i Skogen!

Det har känts riktigt kul att komma igång med läsåret!

Ett av de arbetsområden vi har satt igång med är forntiden. Som en del av det kommer vi nu på tisdag 27/8 att besöka Historiska museet, där vi får guidade visningar. Vi vill att eleverna har med sig ryggsäck med vattenflaska och, om man vill, en frukt. Vi kommer att ha med oss smörgåsar från skolan och sedan åka tillbaka och äta lunch i skolans matsal. Det är ingen idrott den dagen.

Från och med fredag 30/8 har vi leksdagsdag på fritids varje fredag.

Ha en bra helg!

Pedagogerna i åk 3 Skogen

____________________________________________________________________

 

Jourfritids

Fredag den 23/8, arrangeras det första jourfritidstillfället. Öppning sker som vanligt i F-klassens lokaler fram tills klockan 07:25. Efter 07:25 lämnar man sitt barn till en av pedagogerna på skolgården vid skolans huvudbyggnad. Jourfritidsverksamheten pågår fram till 09:00 då jourfritidspersonalen följer eleverna till arbetslagen där ordinarie personal tar emot sina elever i årskursens hemvister.

 

Fritidshemsverksamheten öppnar 09:00 på fredagar.

Till höstterminen genomför vi en förändring angående när våra arbetslag har sina arbetslagsmöten.

Tidigare år har lågstadiets arbetslagsmöten legat utspridda över fyra olika dagar. Barnen vars arbetslag haft möte har under dessa två timmar blivit bemannade av fritidshemspersonal från ett annat fritidshem. Det här upplägget har haft sina utmaningar för eleverna och varit svårt att organisera. Fritidshemspersonalen har lånats ut från sitt ordinarie arbetslag och barn har fått möta onödigt många vuxna.

För att göra vår fritidshemspersonal mer närvarande i arbetslaget, och därigenom våra elever tryggare, väljer vi i år att lägga alla lågstadiets arbetslagsmöten vid samma tidpunkt (fredagar 07:30 – 09:00) och stänga den ordinarie fritidshemsverksamheten under denna morgon fram tills klockan 09:00. Vi vädjar till vårdnadshavare att under den här morgonen ta sovmorgon med era barn alternativt göra allt som går för att lämna så sent som möjligt. För de vårdnadshavare som inte har möjlighet att ta sovmorgon finns alternativet att anmäla sitt barn till jourfritids som hålls på skolgården med extern personal. Anmälan om jourfritids på fredagar mellan 06:30 och 09:00 görs till arbetslaget eller expeditionen.

Med vänlig hälsning

Skolledningen

 

Välkomna till trean!

Hej och välkomna till ett nytt läsår! Hoppas ni har haft en härlig ledighet. Det här året kommer bli spännande och lärorikt, vi ser verkligen fram emot det!

Skolan börjar måndagen den 19 augusti klockan 09.00. Vi samlas som vanligt på skolgården där vi håller upp en skylt med en stor trea på. Föräldrar är välkomna på gården. Vi samlas en stund och därefter går vi upp till klassrummen. Där vi går igenom schema, grupper, klassrumsrutiner och lite om vad som väntar under året. Vi äter lunch 11:20 och slutar efter det.
Ni som lämnar ert barn tidigare på morgonen – se till att ert barn blir kryssat på listorna.

 

Vi som jobbar med eleverna i trean är:

Annelie / matematik                           

Annette / svenska

David J / idrott

David Ö / trä- och metallslöjd

Elsa / textilslöjd

Felix / musik

Freddie / fritids

Isack / fritids

Jia-Miin / engelska

Majed / fritids

Sari / fritids

Wanda /fritids                                                                                                       

Örjan / SO och NO

                                                                                                                                                                                                      

Bra att känna till:

En viktig nyhet är att vi pedagoger på fredagar kommer ha arbetslagsmöte på morgonen. Vi öppnar kl. 9:00 och skoldagen börjar kl. 9:10. Fritids är stängt på morgonen, istället kommer det att finnas jourfritids som man kan anmäla sig till om man behöver. Har ni möjlighet att ta sovmorgon till kl. 9 – gör det!

Nytt telefonnummer till Skogen är 076-124 29 46 . Vi svarar oftast inte i telefon under skoltid.

Vi äter lunch varje dag kl. 11.20.

På uppropsdagen får barnen en blankett med kontaktuppgifter som ska lämnas in snarast, dock senast fredag 23/8. Om ni senare ändrar e-postadress och/eller telefonnr – meddela oss!

Tisdag 27/8 ska vi besöka Historiska museet. Vi får med oss mackor från skolan som vi äter på museet, lunch äter vi på skolan (dock lite senare än vanligt). Ta med väska med vattenflaska, samt frukt om så önskas.

Barnen kommer att ha två Idrott och hälsa-lektioner i veckan.

Grupp A – tisdag och torsdag

Grupp B – tisdag och onsdag

Grupp C – tisdag och torsdag

Det är viktigt att ha med lämpliga kläder, skor och handduk.

Ta med extrakläder och regnkläder att ha i korgen.

Välkomna på föräldramöte 24 september klockan 18.00.

Välkomna på uppstartssamtal i vecka 40 – vi återkommer med tider.

Sommarläxan lämnas in första skolveckan.

Frånvaroanmälan
Vårdnadshavaren kan anmäla sitt barn som giltigt frånvarande på följande sättVia Stockholm Skolwebb (http://skolwebb.stockholm.se/ )

Via Stockholms stads frånvaro-app (http://www.stockholm.se/ForskolaSkola/Grundskola/Anmal-franvaro/)
Via SMS (http://www.stockholm.se/ForskolaSkola/Grundskola/Anmal-franvaro/)
Som sista steg kan man även innan 07.30 kontakta expeditionen på telefonnummer 08 - 508 43 000.

Vårdnadshavare anmäler frånvaron före kl. 07:30, i första hand via webben, app eller sms och i sista hand via telefon. Skolkoordinator registrerar frånvaro som är anmäld via telefon i skolwebben. I samband med att ogiltig frånvaro registreras i skolwebben meddelas vårdnadshavare via sms och/eller ett mail till vårdnadshavare. Vårdnadhavare noterar i skolwebbens kontaktuppgifter om de önskar sms och/eller mail i samband med ev. olovlig frånvaro.

 

Dela: