ÅK 3, Årskursnyheter från Skolplattformen

Veckobrev Åk 3 Skogen v. 45

Hej alla därhemma!

Kul att ses igen! Nu är vi på gång igen efter höstlovet. Full fart fram till jul.
I torsdags var vi på Stadsmuseet och tittade på olika utställningar om Stockholms historia.
Torsdagen den 5 december på eftermiddagen är ni välkomna till skolan och läsa DEN MAGISKA DÖRREN. Mer information kommer framöver.

Vi vill uppmärksamma er på att man ska stanna hemma i minst ett dygn efter att man har blivit frisk från maginfluensa (kräkningar och diarré). Vi påminner barnen om att tvätta händerna med flytande tvål och vatten före varje måltid och efter varje toalettbesök.

Nästa vecka har vi TEKNIKVECKA hela veckan förutom idrott-, musik-, engelska och slöjdpassen som är som vanligt.

Från och med v. 46 kommer vi att slå ihop våra fritidshem i Förskoleklassens lokaler tidigare. Detta innebär att vi går från skolan kl.16.25.

TREVLIG HELG!

Annette Örjan Annelie Wanda Sari Felix Freddie Isak och Majed

VIKTIGA DATUM: 

 Teknikvecka v. 46

 Öppet hus läsa DEN MAGISKA DÖRREN torsdagen den 5 december.

Avslutning 19 december

Svenska:.  

Under veckan har vi jobbat vidare med ”Den magiska dörren”. Vi har kommit till kapitel 4. I detta kapitel har vi tränat på att skriva beskrivningar av miljöer och känslor. Barnen har också fått läsa varandras texter, tycka till och ge respons.

I dag fredag ska barnen fått en läskompis. Barnen ska läsa en gemensam bok och svara och diskutera olika frågor kring boken. 

Matematik:

Vi har tränat på problemlösning på miniwhiteboards, först enskilt, sen diskussion i par och slutligen redovisning tillsammans. Tänk på fingerfemman! 
Vi har även jobbat med division. Här kan ni öva mera:
https://skolplus.se/raketen/53?r=Division#
https://skolplus.se/raketen/54?r=Division
Ni fortsätter väl öva på multiplikationstabellerna hemma? 

__________________________________________________________________________________________________

Veckobrev Åk 3 Skogen v. 43

Hej alla elever och föräldrar i åk 3!

Nu är det dags för höstlov! Vi avslutade veckan med allsång i Katarina Kyrka och halloweenpyssel. På FN-dagen pratade vi bland annat om Barnkonventionen och tittade på film. Vi tittade på ett bildspel om hur barn tar sig till skolan på olika sätt i världen. Ni har väl sett våra fina FN-gubbar i trapphuset. Det är många som tycker det är jobbigt att leta efter pennan och sudd i bänken, har ni ett pennfodral hemma så ta gärna med det till skolan. Ni har väl läst notisen från i måndags gällande våra I-pads. Det kom många barn på Halloweendiscot, kul! Nu tar vi höstlov. Fritids är öppet som vanligt för alla som har anmält sig – välkomna! 
Ha ett härligt höstlov!

Annette Örjan Annelie Wanda Sari Felix Freddie Isak och Majed

 

VIKTIGA DATUM:

Höst/läslov vecka 44 
Teknikvecka v. 46

Kulturdagen 7/11 – Besök på Stadsmuseet. Vi äter lunch på skolan.

Svenska:

Under veckan har vi jobbat med kapitel 3 i vårt skrivprojekt ”Magiska dörren”. Vi har övat och prata om att hur man skriver på olika sätt för att höja stämningen i en text.

Vi har varit på biblioteket och fått boktips och även pratat om HUR man väljer en bok utifrån sin läsförmåga. Vi blev utmanade ännu en gång i läslovsbingo som jag har delat ut till alla barn. Vi tävlar mot åk 1 och 2.

Matematik:

Nu har vi kämpat på med multiplikationstabellerna. Vi har lärt oss:

Sambandet mellan addition och multiplikation.
Kommutativa lagen vid multiplikation.
Multiplikationstabellerna.

Nu gäller det bara att fortsätta öva och öva lite till. Vilken tabell tycker jag är svårast

________________________________________________________________________________________________________

Veckobrev Åk 3 Skogen v. 42

Hej alla elever och föräldrar i åk 3!

Oj viken regnig vecka vi har haft, då är det bra att ha regnkläder. Nu har vi en vecka kvar sen är det dags för höstlov.
Nästa torsdag jobbar vi med FN-dagen på olika sätt under hela dagen och veckan avslutas med sångsamling i Katarina Kyrka.
Ni kommer väl ihåg Halloweendiscot (åk 1-3) på torsdag 24 oktober i aulan. Entré 50 kr. Det är klassföräldrarna i grön grupp som anordnar det. Pengarna går till klasskassan.

TREVLIG HÖSTHELG!

Annette Örjan Annelie Wanda Sari Felix Freddie Isak och Majed

VIKTIGA DATUM:

Höst/läslov vecka 44 
 Teknikvecka v. 46 

Svenska:
På svenskan denna vecka har vi startat upp med vårt skrivprojekt ”Den Magiska dörren”.Vi har hunnit med att skriva två kapitel och illustrerat både framsidan och bilder till båda kapitlen. Det kommer bli intensiva veckor framöver. Dels skrivandet och att parallellt träna på stavning, meningsbyggnad, använda punkt och stor bokstav på rätt ställe, och träna på att beskriva personer, miljöer och känslor i en text. Hursomhelst så tycker barnen att det är jättekul och ni anar inte vilka spännande historier det kommer att bli.  Ni föräldrar kommer att bli inbjudna till läsestund med fika någon gång i slutet på november eller början på december.
Matematik:

Vi fortsätter att jobba med multiplikation, 3, 4, 6, 7, 8 och 9:ans tabell. Nu är det bara att träna, träna och träna lite till så att alla tabeller sitter. Fortsätt träna hemma. Har ni något tips hemma hur man kan tänka? Här kan ni köra 4 i rad. https://skolplus.se/lessons/167

Vi har en ny skylt i klassrummet:

När du inte kan ett tal i en multiplikationstabell,
ANVÄND DET DU KAN…
7 x 8 = ?
Jag kan…
5 x 8 = 40
2 x 8 = 16
ALLTSÅ
40 + 16 = 56
7 x 8 = 56
1,2, 5 och 10:ans tabell kan du, ta hjälp av dem till alla olika tabeller…

Bra länkar:

Här är bra länkar till spel i alla ämnen.

https://www.elevspel.se  

https://www.skolplus.se                                       

____________________________________________________________________________________________________

Veckobrev Åk 3 Skogen v. 41

Hej alla elever och föräldrar i åk 3!

Nu är hösten här och kylan kryper närmare och närmare. Underbara färger i alla våra parker. Nu ska alla ha lämnat in sin höstlovslapp. Om man inte har lämnat in lappen förmodar vi att ni är lediga på höstlovet. 

Från och med denna vecka har vi Fredagskul. Detta innebär att vi  börjar lektionen med städning av vårt klassrum, den egna bänken och sin låda i korridoren. Efter det kör vi lekar eller annat skoj som passar för att det ska blir en finfin fredagskul. 

Den 24/10 är det FN-dagen. Denna dag är schemabrytande och vi jobbar med olika övningar kring Fn-dagen i vår korridor. Den 25/10 fortsätter vi firandet av FN-dagen med allsång i Katarina Norra Kyrka. (Tyvärr finns ingen plats för föräldrar i kyrkan.) 

Nedan ser ni inbjudan till skogens Halloweendisco torsdagen den 24/10.

Nu önskar vi er alla en riktigt fin hösthelg!!

Annette Örjan Annelie Wanda Sari Felix Freddie Isak och Majed

 

VIKTIGA DATUM:

Höst/läslov vecka 44 
Teknikvecka v. 46 

Svenska:
Efter hårt men kul arbete är nu barnens serier klara. I dag fredag ska alla få visa upp sin serie för klassen. En rolig avslutning på en härlig vecka.

 

Matematik:
Nu tränar vi på multiplikation på olika sätt. Vi jobbar i boken, vi tränar tillsammans, vi sjunger och vi spelar olika spel på I-padsen.
Multiplikationsmemory är kul!
https://www.elevspel.se/amnen/matematik/6800-multiplikationsmemory.html
Vi har även repeterat kommutativa lagen det vill säga att faktorerna kan byta plats, produkten förändras inte.
Vi tipsade varandra om olika knep för att komma ihåg tabellerna. Be ditt barn förklara tipsen på 9:ans tabell som jag berättade

 

Hej 

Några gånger under läsåret planerar vi som skolledning att sammanställa några korta skolövergripande punkter och publicera dessa här på Skolplattformen. Syftet är att informera, er som vårdnadshavare, om viktiga nyheter samt pågående arbeten och relevanta utvecklingsprojekt. Informationen kommer att fokusera på skolövergripande frågor som vi bedömer kan vara av intresse för er.

På gång just nu:

  • Som en del i förvaltningens ambitioner om ökad digitalisering och skollagens skrivelser om tillgång till lärverktyg som behövs för tidsenlig utbildning kommer vi inom en snar framtid att utöka antalet digitala enheter på skolan. Planen är att eleverna i årskurs 4-9, likt många anda av stadens skolor, kommer att få tillgång till en egen enhet. Det kommer naturligtvis även att finnas enheter tillgängliga för årskurs F-3 men dessa kommer generellt sett inte att vara personliga. Mer information om införandet samt förutsättningarna för dess användning kommer att distribueras framöver.
  • Lokalmässigt pågår just nu ett omfattande akustikarbete för att förbättra ljudmiljön i huvudbyggnadens korridorer och trapphus. Projektet bekostas av Utbildningsförvaltningen och vår förhoppning är att de nya akustikplattorna på väggar och i tak kommer att resultera i en förbättrad ljudmiljö i skolan.
  • Skolans huvudbyggnad kommer under höstlovet att utrustas med entrévärmare. Detta är något som vi önskat länge. Insatsen, som genomförs av fastighetsägaren, bedöms komma att förbättra inomhusklimatet under årets kallare perioder.
  • Utbildningsförvaltningen har tagit fram ramarna för ett förväntansdokument som kommer att gälla i stadens skolor. Förväntansdokumentet kommer att tydliggöra vad man som elev och vårdnadshavare kan förvänta sig av skolan samt vad skolan i sin tur förväntar sig av elever och vårdnadshavare. Vi håller just nu på med att finslipa det sista i vårt lokala dokument och kommer att informera om detta så snart det är klart. Från Katarina Norras sida kommer vi även att förtydliga vilken information ni som vårdnadshavare, på ett skolövergripande plan, kan förvänta er avseende planering, bedömning och betyg på Skolplattformen.
  • Skolan ser även över organisationen kring skolrådet och utvärderar detta gentemot befintliga och eventuella alternativa forum. Detta innebär att skolrådet inte kommer att hållas i dess tidigare form. Tillsvidare kan de valda skolrådsrepresentanterna, i de årskurser där det behövs, fortsätta fungera som representanter gentemot arbetslaget alternativt som klassföräldrar om det inte valts andra sådana inom årskursen. Valda representanter kommer även fortsättningsvis att bjudas in till minst ett arbetslagsmöte per termin för att möjliggöra en årskursrelaterad dialog kring eventuella frågor.
  • Skolan kommer under hösten att ansluta sig till appen "Skolmaten". Detta kommer göra det möjligt för elever och vårdnadshavare att via dator eller smartphone följa matsedeln på skolan. Veckans matsedel finns dessutom i Skolplattformen och sitter som vanligt även anslagen på dörren till matsalen.

Mvh

Skolledningen

________________________________________________________________________________________________

Veckobrev Åk 3 Skogen v. 40

Hej alla elever och föräldrar i åk 3!

Det har varit jättekul att få träffa er tillsammans med ert barn på utvecklingssamtal. Tekniken fungerade och alla presentationerna gick bra enligt våra elever.  

Nu börjar det bli kallt ute och vi har det lite svårt att få barnen att klä på sig lite varmare. Ni får gärna prata om detta hemma.  

Vi vill också att ni tittar över era barns kläder i korridoren. Det finns massor av vinterkläder kvar sedan förra vintern. Rensa gärna!!

Det ska ligga en höstlovslapp från fritids i era barns ryggsäck/väska. Ni ska anmäla vilka tider ert barn ska gå på fritids under höstlovet.

 

Nu önskar vi er alla en riktigt fin helg fylld med värme, kyla, mys, och kanske en kanelbulle!

 

Annette Örjan Annelie Wanda Sari Felix Freddie Jia-min

_______________________________________________________________________________________________

Veckobrev Åk 3 Skogen v. 39

Hej alla elever och föräldrar i åk 3!

Tack till er alla som kom på föräldramötet. Vi bifogar powerpointpresentationen. Vi behöver en till klassrepresentant, till grupp C. Tack!

UPPSTARTSSAMTAL - På föräldraväggen i Skogens korridor finns salar och schema uppsatt. Hämta ert barn innan mötet. VÄLKOMNA!

Vi har lektioner som vanligt det vill säga idrott och slöjd. 

Vi har tagit upp vårt pingisbord. Har man eget pingisrack får man ta med det.

 

Svenska: 

Under veckan har vi skrivit och tränat inför våra utvecklingssamtal. Vi har också tränat på handstilen i vår bok språkskrinet

Matematik

Den här veckan har vi jobbat med våra enskilda mål i matematik. Vad hade jag för mål förra utvecklingssamtalet? Hur har det gått? Vad ska jag ha för mål nu? 

Engelska:

En stor applåd till alla som läste för varandra Days of the Week & Months of the Year! Well done!

___________________________________________________________________________________

Veckobrev Åk 3 Skogen v. 38

Hej alla elever och föräldrar i åk 3!

MÅNDAG 23/9 åker vi alla till Skärholmens forntidsborg. MATSÄCK och kläder efter väder och bra skor att gå i.

Tisdag 24/9 föräldramöte i skolans matsal. Varmt välkomna!!
Vecka 40 uppstartssamtal (utvecklingssamtal). Vi sätter nu upp tider för samtal att  boka med respektive mentor. Boka en tid snarast!
Viktigt att kryssa sig på krysslistan och säga hej då till Fritids när man går. 

Engelska:

Vi pratar om Days of the Week & Months of the Year. Öva hemma och vi ska läsa upp för varandra till nästa lektion.

Monday         Tuesday        Wednesday  Thursday

Friday            Saturday       Sunday

January         February       March            April               May               June             

July               August          September    October         November     December

Svenska:

Denna vecka har vi starta upp tema: SERIER. Vi har tränat på att rita figurer med känslor och gjort små korta seriestrips. Vikten av att kunna uttrycka sig kort i en pratbubbla i kombination med en bild är jättebra träning. Nästa vecka ska alla få börja att göra en serie i appen Book creator. Denna serie ska handla om FORNTIDEN.

Matematik:

Matematik – I veckan har vi fortsatt och tränat på uppställning addition och subtraktion. Vi har även räknat med tre termer.Vi har jobbat med problemlösning i par. Frågorna var från ett gammalt nationellt prov.

Fingerfemman är bra att tänka på.Läs uppgiften! Förstå frågan! Rita enkelt! Skriv på mattespråk! Är svaret rimligt? 

En utav frågorna var: På bakplåten finns det 24 muffins. Mormor, Leah och Olof ska få lika många muffins. Hur många får de var? Man skulle inte bara skriva svaret utan även hur man tänkte. Alla jobbade på bra!

Veckan avslutades med en diagnos. Alla kämpade bra utifrån sina egna förutsättningar. Diagnosen tog bland annat upp talföljder, mönster, uppställning addition och subtraktion med uppställning och växling samt problemlösning.

 

Bra länkar:

Elevspel.se  = Här finns massor av olika spel i alla ämnen. 

Skolplus.se = Även här finns det bra spel i svenska och matte.

_________________________________________________________________________

Gemensamma nyheter för årskurs 3

Fotografering för klass 3B och 3C på tisdag 17/9.
AVLUSNINGSHELG Nu är lössen här igen. Kolla löss i helgen!
Utflykt till Skärholmens Fornborg 23/9 MATSÄCK
Föräldramöte 24/9-19 klockan 18.00
UPPSTARTSSAMTAL vecka 40 - Boka tider, lappar finns på "föräldraväggen".

Ämnesnyheter:

Matematik - Vi har repeterat subtraktion med uppställning och växling. Det är lite klurigt så det måste vi fortsätta öva mycket på. Det är ännu klurigare när man ska växla över noll. Det vill säga om entalen inte räcker till och det inte finns några tiotal så du måste växla från hundratalen ex 301 – 147.  Titta gärna på filmen! https://www.youtube.com/watch?v=c0_Fz3SgiAA. På I-padsen har vi också tränat på uppställning (subtraktion och addition). Fortsätt gärna träna hemma: http://skolplus.se/raketen/76  http://skolplus.se/raketen/77

Svenska - Vi har ett dikttema. Vi har lyssnat, läst och skrivit olika dikter såsom veckodikter och dikter om rädsla. Jag högläser nu i 3A: Glasbarnen, 3B Skuggan i väggen och i  3C Zombiefeber. Tre mycket spännande böcker som är mycket uppskattade.  

Viktiga datum:

Fotografering 17/9 3B 3C
23/9 Skärholmens Fornborg
Uppstartssamtal 
Läslov/Höstlov Vecka 44

LÄNKTIPS:

Elevspel.se   Här kan man hitta bra spel i alla ämnen.
Skolplus.se  Här finns också massor av spel i flera ämnen.

 

Dela: