ÅK 1, Årskursnyheter från Skolplattformen

Hej alla härliga föräldrar! 

Vi har haft en bra och härlig vecka här på Hjärtat med både Skoljoggen och fotografering! Som tur är klarnade vädret upp lagom till att åk. 1 skulle springa och det var så roligt att se att alla deltog, oavsett om man sprang, joggade eller gick. Vinnarna det här året blev Agnes WS och Valter, stort grattis till er och bra jobbat!  

Vi är för övrigt imponerade över vilken bra arbetsro det är i klassrummen och hur väl eleverna koncentrerar sig på uppgifterna. Kul! 

Veckans matsedel i mobilen 

Det finns en mobilapp för matsedeln som heter “Skolmaten”. När ni laddat ner den väljer ni “Stockholms län” och sedan “Stockholm stad” och sedan “Sjöstadskolan” (som är vår leverantör av mat). Matsedeln finns även på skolplattformen. 

Björkhagen 

På onsdag åker röd, gul och grön mentorgrupp till Björkhagen, resterande mentorgrupper stannar på skolan. 

Läsläxa v 38: Kapitel 4 – Siri. 

 

Trevlig helg! 

Önskar,

Katti, Gabriella, Greta, Christina, Anders, Cathrin, Petra & Jamal 

Jourfritids Fredagar

Från och med fredag 20 september kommer jourfritids för elever i förskoleklass att bedrivas på förskoleklassens skolgård. Årskurs 1-3 jourfritids bedrivs på samma sätt som tidigare. Närvaron noteras på ordinarie krysslista i respektive årskurs lokaler. Jourfritids kommer att bedrivas av samma pedagoger som tidigare. Förändringen tror vi kommer underlätta övergången till ordinarie verksamhet samt tillgången till ordinarie lokaler vid eventuellt sämre väder. Anmälan till jourfritids görs på samma sätt som innan.  

______________________________________________________________________

Hej alla härliga föräldrar! 

 

Först och främst, tack för ett trevligt och givande föräldramöte i tisdags! Kul att så många kunde komma! Missade man mötet, finns protokollet både på Skolplattformen och uppsatt i korridoren. 

Studiebesöken på Millesgården blev väldigt lyckade. Eleverna visade sig från sin bästa sida, lyssnade och var intresserade av det som guiden hade att berätta. Själva utställningen var jättefin och intressant, passa på att åka själva dit om ni har möjlighet, utställningen stänger 22 september. 

Skoljoggen 

Onsdagen den 11 september åker vi till Kärrtorp för att delta i Skoljoggen. Skoljoggen är ett 2,5 km lopp, i vilken man själv får välja ifall man vill springa eller gå runt. Denna dag ska alla ha med sig en tom matlåda, denna kommer de att få fylla på med mat i skolan. Ingen matsäck, förutom dricka och kanske en frukt, behövs alltså, endast en tom matlåda samt bestick. 

Välkomstsamtal 

Undre vecka 38 och 39 kommer alla barn och föräldrar bjudas in på välkomstsamtal med sin mentor. Ni kommer tilldelas en tid (under skoltid), skulle inte den tiden passa kan man byta inom sin mentorsgrupp. Samtalstiderna är både utskickade och sitter uppe i korridoren. 

Skolfotografering 

På tisdag 10/9 är det skolfotografering för åk 1. Det kommer att tas både grupp och individuella bilder. 

Hörselscreening 

Information från skolsköterska: 

På måndag 9/9 kommer alla elever i årskurs 1 att göra en hörselkontroll. Skolsköterska kommer att kontakta vårdnadshavare där det finns ett behov av uppföljning eller extra kontroll av hörsel.  

Om ni har frågor inför hörselkontroll går det bra att kontakta skolsköterska Susanne. 

Susanne Jonsson Fröler 
Skolsköterska 

Telefon: 08-508 43008 
E-post: susanne.m.jonsson@stockholm.se 

 

Läxa vecka 37: Kapitel 3, Ivar, s. 11-14. Läxboken kommer med hem på måndag och ska tillbaka till skolan på fredag. Lyssna på ert barn när hen läser högt och prata gärna om texten. 

Svenska: I svenskan fortsätter vi att arbeta med bokstäverna, kommande veckor står i och därefter s på schemat. Vi övar på att skriva meningar och arbetar vi med läsning, både med avkodning och med förståelse. 

Matematik: Den här veckan har vi jobbat med att bli säkra på att använda begreppen mindre än och större än. Vi har också arbetat med att jämföra tal med hjälp av orden färre än, fler än samt lika många. Alla arbetar så bra och får mycket gjort. Toppen! 

No: Vi avslutar arbetet om årstiden sommar genom att skapa bin. För att kunna skapa dessa bin behöver vi TOARULLAR, om alla kan ta med minst en toarulle var på måndag vore det toppen! Tack på förhand!  

So: Vi fortsätter arbetet med att läsa, diskutera och sammanfatta aktuella nyheter. Utöver det har vi inlett att arbete om trafik som vi kommer arbeta med några veckor framöver.  

 

Från fritids 
 
Kul att så många hade möjlighet att komma till terminens första föräldramöte. Vi vill bara tillägga att vi (fritidspersonal) under förmiddagar är tillsammans med undervisande lärare på de flesta lektioner vilket innebär att vi kan vara upp till tre pedagoger i klassen.  

På måndagens mentormöte pratade vi en del om hur man bör vara mot varann på skolan. Hemma kan man leka två och två. Här på skolan samlar vi vänner och tränar på att låta fler vara med i leken. Vi pratade också om att all personal på gården kan man be om hjälp, leka, prata med. 

Efter föräldramötet är det fler barn som har anmält sitt intresse för att prova på att spela gitarr och sjunga i kör. Kul! 

Vi har köpt in några barbie. Dessa saknar dessvärre kläder. Har ni hemma som ej används så tar vi tacksamt emot. 

Vi tar också gärna emot frukt. Kanske har du i överflöd på landet? 

 

Trevlig helg! 

Önskar,  

Katti, Gabriella, Greta, Christina, Anders, Cathrin, Petra & Jamal 

_______________________________________________________________

Hej alla härliga föräldrar! 

Vi har haft en varm och skön vecka här på Hjärtat! Utflykten till Alby blev väldigt lyckad och vi njöt i fulla drag bland alla djur och i den vackra naturen.  

Vi har äntligen kommit igång på riktigt med alla ämnen och vi märker av att eleverna känner sig otroligt peppade på att lära sig. Kul! Den första svenskaläxan gick bra och det märktes att eleverna har övat läsning varje dag hemma. Fortsätt så! 

Millesgården 

Onsdagen den 4 september åker vi till Millesgården för att få en guidad tur av Lena Anderssons sagovärld där vi bland annat kommer att få träffa Maja och hennes alfabet. Eleverna behöver denna dag ha lunchmatsäck och vattenflaska med sig till skolan, mellis äter de på skolan. Matsäcken ska vara sockerfri. Vi samlas i klassrummen som vanligt 8.10.  

Föräldramöte 

Varmt välkomna på föräldramöte tisdagen den 3 september kl. 17.30-18.30 i skolans aula! 

Vattenflaska, frukt & ryggsäck 

Eftersom det fortfarande är varmt ute så blir många av barnen törstiga under dagarna, vi skulle därför önska att barnen har med sig vattenflaskor som de kan ha på hyllan. Det är även viktigt att barnen har ryggsäck/skolväska med sig varje dag så de kan ta hem läxboken och ha med sig en frukt till 10-rasten. 

Skolan öppnar kl 8.00 

Glöm inte att skolans korridorer öppnar kl 8.00 och ifall ert barn behöver omsorg innan dess är det på 6-års de lämnas.  

Allergier 

Om ditt barn har allergier som gäller kosten behöver ni fylla i en blankett som du hämtar utanför expeditionen. 

Välkomstsamtal 

Undre vecka 38 och 39 kommer alla barn och föräldrar bjudas in på välkomstsamtal med sin mentor. Ni kommer tilldelas en tid (under skoltid), skulle inte den tiden passa kan man byta inom sin mentorsgrupp. Vi återkommer snarast med tider. 

Trevlig helg! 

Önskar,  

Katti, Gabriella & Greta 

Hej, här kommer lite info från fritids.

- I onsdags startade vi upp vår utepedagogik. Denna gång med utegrupp 1(blå, orange, lila). Barnen i uppdrag att lösa en uppgift i mindre grupper tillsammans. Denna gång handlade det om lövträd. Samma uppgift kommer utegrupp 2 (röd, grön, gul) att göra längre fram.

- Vi kommer på måndagens mentorgrupp att prata med barnen om de är intresserade att lära sig att spela gitarr och sjunga i kör. Jane är ledare. Lektionerna kommer att ligga på fredagar före mellis. Prata gärna hemma tillsammans och bestäm om ditt barn vill vara med.

- På eftermiddagar har barnen oftast fått välja att leka inne eller ute vilket har varit uppskattat.

- I mentorgruppen bestämde vi att vi fortsätter med leksaksdag på fredagar. Givetvis gäller samma som tidigare. Ej batteri, elsaker, vapen.

Trevlig helg

Önskar vi alla

Christina, Petra, Anders, Jamal, Cathrin och Majida

______________________________________________________________

Hej alla föräldrar! 

Vilken härlig första vecka vi har haft tillsammans och vad roligt det är att få lära känna era barn! Det har varit full rulle på Hjärtat, men vi har redan börjat få in vissa rutiner, vilket känns jätteskönt. Eleverna vill verkligen göra sitt bästa och de anstränger sig hela tiden för att komma ihåg och för att göra rätt. Kul! 

Vi vill påminna om vikten av alla komma i tid till skolan. Vi är ålagda att rapportera förseningar, vilka vi därför lägger in direkt på Skolplattformen. 

Under förmiddagarna har vi alltid en längre rast och då är det toppen ifall eleverna har med sig en frukt eller smörgås som de kan äta, framför allt är detta viktigt på tisdagar då vi äter en senare lunch. 

Utflykt tisdag 27 augusti: På tisdag åker vi till Alby för att spendera en dag i skogen. Eleverna samlas som vanligt i respektive klassrum kl. 8.10 på morgonen och därefter åker vi iväg med tunnelbana. Vi är tillbaka på skolan senast 14.15. Eleverna behöver ha med sig kläder efter väder, vatten, frukt och lunchmatsäck. I och med att vi är en sockerfri skola får man inte ta med sig godis, bullar, kakor, läsk osv. 

Föräldramöte: Varmt välkomna på föräldramöte tisdagen den 3 september kl. 17.30-18.30 i aulan. Har ni några frågor ni vill ta upp på mötet, maila oss frågorna i god tid innan mötet. Tack på förhand! 

Registeruppgifter: Många har fortfarande inte lämnat in pappret med registeruppgifter, vänligen gör det snarast. 

Idrott: Vi vill understryka vikten av att alla har med sig ombyte och handduk till idrotten då alla barn givetvis ska byta om och duscha varje idrottslektion. 

Vi väljer att skriva om vad som händer i de olika ämnena för två veckor framöver: 

Svenska: Vi fokuserar på läsning! Eleverna kommer redan på måndag att få sin läsläxbok. De kommer att få ett kapitel i veckan som gäller måndag-fredag och som ska läsas hemma minst 15 minuter varje dag. Utöver det ser vi gärna att eleverna läser ännu mer ur andra böcker. Vi vill poängtera hur viktig högläsning är för ditt barn, även om barnet kan läsa själv, vidgar detta ordförrådet och läsförståelsen något enormt. I övrigt kommer vi att arbeta med en bokstav i veckan, vi börjar med bokstaven O och därefter blir det bokstaven V. I skolan högläser och arbetar vi med två böcker, “Viggo och rädslolistan” av Lisa Bjärbo och “Tzatziki och morsan” av Moni Nilsson Brännström. 

Matematik: Vi har börjat arbeta i matteboken. Vi jobbar just nu med antal, räkneord och siffror inom talområdet 1-10. Vi har också hunnit med lite laborativt mattejobb. Alla jobbar på fantastiskt bra. Det finns alltid extraarbeten till de elever som blir klara eller som behöver lite extra utmaningar.  

NO: Vi börjar att arbeta med årstider och fokuserar först på sommaren. Vi kommer att arbeta mycket med bin. 

SO: Vi arbetar med att läsa och diskutera aktuella nyheter i olika medier. Den här veckan har vi introducerat för tidningen SvD Junior och pratat om några av veckans nyheter ur tidningen. Nästa vecka kommer vi fortsätta bevaka nyheter i andra medier och kanaler. 

Trevlig helg! 

Greta, Katti och Gabriella 

___________________________________________________________________________

Jourfritids

Fredag den 23/8, arrangeras det första jourfritidstillfället. Öppning sker som vanligt i F-klassens lokaler fram tills klockan 07:25. Efter 07:25 lämnar man sitt barn till en av pedagogerna på skolgården vid skolans huvudbyggnad. Jourfritidsverksamheten pågår fram till 09:00 då jourfritidspersonalen följer eleverna till arbetslagen där ordinarie personal tar emot sina elever i årskursens hemvister.

 

Fritidshemsverksamheten öppnar 09:00 på fredagar.

Till höstterminen genomför vi en förändring angående när våra arbetslag har sina arbetslagsmöten.

Tidigare år har lågstadiets arbetslagsmöten legat utspridda över fyra olika dagar. Barnen vars arbetslag haft möte har under dessa två timmar blivit bemannade av fritidshemspersonal från ett annat fritidshem. Det här upplägget har haft sina utmaningar för eleverna och varit svårt att organisera. Fritidshemspersonalen har lånats ut från sitt ordinarie arbetslag och barn har fått möta onödigt många vuxna.

För att göra vår fritidshemspersonal mer närvarande i arbetslaget, och därigenom våra elever tryggare, väljer vi i år att lägga alla lågstadiets arbetslagsmöten vid samma tidpunkt (fredagar 07:30 – 09:00) och stänga den ordinarie fritidshemsverksamheten under denna morgon fram tills klockan 09:00. Vi vädjar till vårdnadshavare att under den här morgonen ta sovmorgon med era barn alternativt göra allt som går för att lämna så sent som möjligt. För de vårdnadshavare som inte har möjlighet att ta sovmorgon finns alternativet att anmäla sitt barn till jourfritids som hålls på skolgården med extern personal. Anmälan om jourfritids på fredagar mellan 06:30 och 09:00 görs till arbetslaget eller expeditionen.

Med vänlig hälsning

Skolledningen

 

Hej alla barn och föräldrar! 

Hoppas alla har haft en bra sommar! Välkomna till årskurs 1 och avdelningen Hjärtat. Vi ser väldigt mycket fram emot att arbeta med alla er barn! 

På måndag den 19 augusti är det samling 09.00 på skolgården. Vi samlas vid den vänstra ingången, leta efter årskurs 1 skylt. Vi minglar en stund på skolgården och sedan går vi in tillsammans med barnen i deras mentor/färg-grupper (samma grupper om förra terminen, se nedan).  Skoldagen är slut efter lunch (11.30), men sedan är givetvis fritids öppet som vanligt. 

Tisdagen den 20 augusti går barnen enligt schema. Det innebär att de har idrott på förmiddagen. De behöver då ha med sig ombyte, inneskor och handduk. De kommer ha Lasse i idrotten även detta läsår. Alla barn börjar kl 8.10 och slutar 14.20 på tisdagen. Se resten av veckans tider nedan, vi återkommer senare med ett fullständigt schema. 

Tisdagen den 3 september bjuder vi in till föräldramöte klockan 17.30-18.30 i aulan. 

Vi har lite förändringar i personalgruppen. Micke har kommit in på lärarutbildningen och slutar därför hos oss. Vi välkomnar vår nya medarbetare Petra Björkman till arbetslaget! 

Tider första veckan: 

Tisdag 20 augusti: 8.10-14.20 

Onsdag 21 augusti: 8.10 - 13.55 

Torsdag 22 augusti: 8.10-14.10 

Fredag 23 augusti: 9.05 - 12.50 (jourfritids öppet 08.00-09.00) 

 

Mentor/färg-grupper: 

Röd: Anders 

Orange: Katti 

Grön: Gabriella 

Blå: Cahtrin 

Gul: Christina 

Lila: Greta 

Varmt välkomna till årskurs 1 önskar alla vi på Hjärtat! 

Dela: