ÅK 1, Årskursnyheter från Skolplattformen

Hej!

Första veckan efter höstlovet har nu gått och det märks att eleverna har fyllt på sina energidepåer. De försöker och anstränger sig, räcker upp handen och ger varandra arbetsro.  

Vi vill tacka alla de föräldrar som i god tid innan frågar om de får vara med i skolan. Det underlättar mycket för oss lärare och pedagoger! 

Vi skulle vilja påminna alla om att det är oerhört viktigt att komma i tid på morgonen. Vi har alltid genomgångar i början av lektionen och de är ytterst viktiga att vara med på. Tack för att ni hjälper oss med detta!  

Jia-Miin, som har engelskan, hälsar: 

Vi arbetar i textbook – Colours. Öva gärna fraserna hemma.  

What colour is this? 

It is red. 

 

Från fritids 
 
Vi har haft en härlig vecka på fritids och är nu tillbaka i rutiner efter höstlovet. Nästa vecka är det utegrupp 2 (gul, grön och röd) som åker till Björkhagen. Det börjar bli kallt ute så tänk på att barnen har med sig kläder efter väder.  
 
Kvarglömda låda vid glasdörrarna håller på att svämma över. Vi hade uppskattat om alla kunde ta en titt i den. Lådan innehåller bara kvarglömda kläder från årskurs 1. Vi uppmuntra er även till att märka alla kläder. 

På grund att vi ser att det inte är så många elever kvar på fredagseftermiddagar, så kommer vi på fritids att gå ner till förskoleklass redan tidigare än tidigare. Detta är något vi kommer att testa nu i tre veckor med start från nästa vecka. 
 
Vi på fritids tar även gärna emot ett gammalt strykjärn om någon har ett extra som de vill bli av med men även toalettrullar och äggkartonger uppskattas. 

 

Trevlig helg!  

Gabriella, Greta, Katti, Christina, Anders, Petra, Cathrin & Jamal 

________________________________________________________________________________________

Hej alla härliga föräldrar! 

Nu ligger höstlovet precis bakom knuten och nästa vecka, v. 44, är eleverna alltså lediga från skolan. Vi har haft en bra vecka på Hjärtat och vi har arbetat en hel del med FN och barnkonventionen. Att fira FN-dagen i kyrkan idag blev en trevlig avslutning på det temat och vi hade en skön och mysig dag inför lovet.  

Höstlov aka. LÄSlov: Nästa vecka är det som sagt höstlov. Vi på skolan kallar dock detta lov för LÄSlov och vi i åk. 1 kommer att vara med i en lästävling mot de andra lågstadieeleverna under just den här veckan. I onsdags var vi på biblioteket och då förklarade Maria, bibliotekarien, hur tävlingen går till. Alla barn får med sig ett läsbingo-papper hem och för att få bingo krävs att eleverna genomför och sedan kryssar minst fem rutor i rad (lodrätt, diagonalt eller vågrätt spelar ingen roll). Vi uppmuntrar dock till att försöka kryssa så många rutor som möjligt. Dessa läsbingon delades ut idag, men vi lägger ut dem här med ifall de tappas bort under lovet. På måndagen efter lovet ska dessa tillbaka till skolan och genom att lämna in ett färdigt läsbingo har man på så sätt bidragit till att just vår årskurs ska vinna den här lästävlingen. Därför vore det superkul, och dessutom viktigt för att inte tappa läsningen under lovet, om alla elever vill ställa upp, läsa och bidra till vinst :) 

Läsläxa v. 45: Kapitel 10 - Elof 

Svenska: Vi fortsätter att arbeta på med läsning och skrivning. Det är kul, både för oss lärare men framför allt för eleverna själva, att se att det har skett en så snabb och positiv utveckling, med både skrivandet och läsandet, sedan de började åk. 1! Veckans bokstav v. 45 är T och v. 46 är den L. 

Matematik: Vi har som vanligt jobbat med många olika moment. Vi har jobbat med tangram. Och kommer att jobba mer med det längre fram. Vi har också börjat räkna addition och subtraktion med flera termer. I tisdags började vi så smått att arbeta med I-pads. Tanken är att vi ska börja jobba med den analoga klockan. Några elever kan den redan och kommer då att få göra andra uppgifter på I-paden så att även dessa elever får utmaningar. 

NO: Vi fortsätter att göra enklare balans-experiment i halvklass på onsdagar utifrån NTA. I övrigt arbetar vi med djur och natur knutna till årstiden höst. 

SO: Den här veckan har vi arbetat om FN och barnkonventionen. Vi har gått igenom några av barnkonventionens artiklar och eleverna har fått skriva om vilka rättigheter de har enligt konventionen. Vi har även tittat på bilder på hur barn från olika delar i världen tar sig till skolan samt hur de bor, dessa bildspel väckte många kloka tankar och funderingar hos barnen! 

 
Från fritids 
 

För de barn som ska vara på fritids under höstlovet samlas vi senast kl 9 varje dag. Vi har planerat olika aktiviteter under veckan men är tillbaka till mellanmålet, det vill säga innan kl 14.30 alla dagar förutom tisdagen då vi är tillbaka på skolan senast kl 16.00. På måndag kommer vi att sätta upp schemat för höstlovsveckan på våran fritidstavla (bredvid C klassrummet) tillsammans med en gemensam närvarolista för alla tre klasser. Det är viktigt att ni kryssar in och ut erat barn under höstlovsveckan då vi har flera aktiviteter inplanerade samt förflyttar oss mer än vanligt. Är det så att ert barn är anmält men inte längre behöver omsorg under någon eller några dagar under höstlovsveckan måste ni i förhand meddela en av personalen på fritids personligen eller ring på hjärtats telefon (0761245364). Tänk även på att barnen har med sig kläder och skor efter väder då vi kommer att spendera mycket tid utomhus. 
 

När vi drar igång med utepedagogiken igen v. 45 så är det utegrupp 1 (lila, blå och orange) som åker till Björkhagen. 

 
Vi på fritids tar även gärna emot ett gammalt strykjärn om någon har ett extra som de vill bli av med. 

 

Nästa veckobrev kommer v. 45, tills dess hoppas vi att ni får ett härligt höstlov! 

Trevlig helg/vecka!  

Gabriella, Greta, Katti, Christina, Anders, Petra, Cathrin & Jamal 

______________________________________________________________________________________

Hej alla härliga föräldrar! 

Veckorna har gått fort och nu är det bara en vecka kvar till höstlov! Vi har det bra här på Hjärtat och eleverna kämpar på väl under lektionstid.  

FN-firande: På fredag firar vi FN-dagen (i efterskott) i Katarina kyrka. Vi samlas i klassrummen på morgonen och tar närvaron. Vi slutar vanlig tid. 

Läsläxa v. 43: Kapitel 9 - Elof 

Höstlov: V. 44 är det höstlov och eleverna är lediga från skolan.  

 
Från fritids 
 

Nästa vecka har vi ingen utepedagogik. Vi återupptar den igen med ny energi och spännande uppgifter efter höstlovet.  
 
I tisdags hade vi vår första tisdagsshow med tre härliga nummer. Det var väldigt uppskattat och vi ser fram emot nya framträdanden nästa tisdag! 
 
Vi har även nu mottagit alla anmälningar av de elever som behöver fritids under höstlovsveckan (v44). Är det så att ditt barn inte längre behöver omsorg under höstlovsveckan, måste ni meddela någon av personalen på fritids personligen eller på hjärtats telefon i förhand.  

Sen vill vi bara tillägga att vi gärna tar emot kläder till barbiedockor om ni har några hemma till övers. Även toalettrullar, hushållsrullar, äggkartonger och serietidningar är vi intresserade av. 
 

 

Trevlig helg!  

Gabriella, Greta, Katti, Christina, Anders, Petra, Cathrin & Jamal 

______________________________________________________________________________________

Hej alla fina föräldrar! 

Nu går det både löss och springmask här på Hjärtat så var uppmärksam. 

Vi i arbetslaget har nu bestämt att om barnen har med sig snacks till skolan är det bara smörgås eller frukt som gäller. Andra snacks leder tyvärr till avundsjuka och konflikter barnen emellan. 

Nu har vi äntligen fått våra datorer och kan på så sätt komma igång med både veckobrev och med mailkorrespondens.  

Veckorna som har passerat har varit bra och produktiva. Eleverna har kommit in i skolrutinen fint och allt flyter på väl. De arbetar friskt under lektionstid och det är en god arbetsro i alla klassrum. 

Vi tycker att det är jättetrevligt när ni besöker oss och ni är varmt välkomna att göra det, dock har vi vissa ramar för dessa besök då vi har en del elever som kan bli oroliga av okända vuxna i klassrummen. För att underlätta arbetet för dessa elever önskar vi att ni meddelar oss senast en vecka innan ni planerar att komma. Vi föredrar också ifall ni vill komma på måndagar eller tisdagar.  Tack på förhand för er hjälp med att skapa en lugn och trygg arbetsmiljö för våra elever! 

På fredagar har vi personalmöte på Hjärtat mellan 07.30-09.00. Då har eleverna sovmorgon eller jourfritids på skolgården. Elever/föräldrar får under denna tid inte vistas i korridoren. Krysslistorna sätter vi upp på glasdörren in till korridoren. Ryggsäckar lämnas vid samma glasdörr. Tack för att ni respekterar detta! 

Svenska: Vi fortsätter att arbeta med bokstäver och veckans bokstav v. 42 är R och v. 43 är bokstaven E. Vi övar på att skriva med små bokstäver på raden och på att ha mellanrum mellan orden. Vi fortsätter att arbeta med läsning och läsförståelse och vi påbörjar en ny klassiker till högläsningsbok, “Nils Karlsson pyssling” av Astrid Lindgren. 

Matematik: De sista veckorna har vi arbetat mycket med sambandet mellan de olika räknesätten addition och subtraktion. Vi har också hunnit med att repetera större än, mindre än och lika med. Alla jobbar på bra och får mycket gjort. Det är toppen!  

No: Vi fortsätter att göra experiment utifrån NTA-lådan som handlar om balans. Vi arbetar med hösten och vi fokuserar både på natur- och djurfenomen som rör denna årstid. Vi kämpar med veckodagar, datum, månader och årstider varje morgon, och om ni vill hjälpa till hemma så får ni gärna upprepa detta innan ni går till skolan på morgonen. 

So: Vi sammanfattar och avslutar vårt arbete kring trafik och trafiksäkerhet. Vi har nu lärt oss känna igen några vanliga vägskyltar, vad man ska tänka på när man cyklar i trafiken och varför det är viktigt att ha reflex när det är mörkt.  

Läsläxa v. 42: Kapitel 8 - Rosi 

Höstlov: Vecka 44 är det höstlov och eleverna är lediga från skolan.  

 
Från fritids:
 
Ännu en toppenvecka har passerat på fritids! På onsdag (v42) är det utegrupp 2 som åker till Björkhagen (röd, gul och grön). De får göra samma uppgift som utegrupp 1 gjorde den här veckan, det vill säga att samarbeta i mindre grupper och utforska vilka färger de kan hitta ute i naturen så här års. Nytt sedan några veckor tillbaka är att den grupp som inte har utepedagogik i Björkhagen går till Björnsan på måndag eftermiddagar innan mellanmålet. På så sätt får alla en möjlighet att komma ut under veckan och utforska våra närmiljöer. 
 
Från och med nästa vecka börjar vi med tisdagsshow. 

Sen vill vi bara tillägga att vi gärna tar emot kläder till barbiedockor om ni har några hemma till övers. Även toalettrullar, hushållsrullar och äggkartonger är vi intresserade av. 

 

Trevlig helg!  

Gabriella, Greta, Katti, Christina, Anders, Petra, Cathrin & Jamal 

 

Hej 

Några gånger under läsåret planerar vi som skolledning att sammanställa några korta skolövergripande punkter och publicera dessa här på Skolplattformen. Syftet är att informera, er som vårdnadshavare, om viktiga nyheter samt pågående arbeten och relevanta utvecklingsprojekt. Informationen kommer att fokusera på skolövergripande frågor som vi bedömer kan vara av intresse för er.

På gång just nu:

  • Som en del i förvaltningens ambitioner om ökad digitalisering och skollagens skrivelser om tillgång till lärverktyg som behövs för tidsenlig utbildning kommer vi inom en snar framtid att utöka antalet digitala enheter på skolan. Planen är att eleverna i årskurs 4-9, likt många anda av stadens skolor, kommer att få tillgång till en egen enhet. Det kommer naturligtvis även att finnas enheter tillgängliga för årskurs F-3 men dessa kommer generellt sett inte att vara personliga. Mer information om införandet samt förutsättningarna för dess användning kommer att distribueras framöver.
  • Lokalmässigt pågår just nu ett omfattande akustikarbete för att förbättra ljudmiljön i huvudbyggnadens korridorer och trapphus. Projektet bekostas av Utbildningsförvaltningen och vår förhoppning är att de nya akustikplattorna på väggar och i tak kommer att resultera i en förbättrad ljudmiljö i skolan.
  • Skolans huvudbyggnad kommer under höstlovet att utrustas med entrévärmare. Detta är något som vi önskat länge. Insatsen, som genomförs av fastighetsägaren, bedöms komma att förbättra inomhusklimatet under årets kallare perioder.
  • Utbildningsförvaltningen har tagit fram ramarna för ett förväntansdokument som kommer att gälla i stadens skolor. Förväntansdokumentet kommer att tydliggöra vad man som elev och vårdnadshavare kan förvänta sig av skolan samt vad skolan i sin tur förväntar sig av elever och vårdnadshavare. Vi håller just nu på med att finslipa det sista i vårt lokala dokument och kommer att informera om detta så snart det är klart. Från Katarina Norras sida kommer vi även att förtydliga vilken information ni som vårdnadshavare, på ett skolövergripande plan, kan förvänta er avseende planering, bedömning och betyg på Skolplattformen.
  • Skolan ser även över organisationen kring skolrådet och utvärderar detta gentemot befintliga och eventuella alternativa forum. Detta innebär att skolrådet inte kommer att hållas i dess tidigare form. Tillsvidare kan de valda skolrådsrepresentanterna, i de årskurser där det behövs, fortsätta fungera som representanter gentemot arbetslaget alternativt som klassföräldrar om det inte valts andra sådana inom årskursen. Valda representanter kommer även fortsättningsvis att bjudas in till minst ett arbetslagsmöte per termin för att möjliggöra en årskursrelaterad dialog kring eventuella frågor.
  • Skolan kommer under hösten att ansluta sig till appen "Skolmaten". Detta kommer göra det möjligt för elever och vårdnadshavare att via dator eller smartphone följa matsedeln på skolan. Veckans matsedel finns dessutom i Skolplattformen och sitter som vanligt även anslagen på dörren till matsalen.

Mvh

Skolledningen

______________________________________________________________________________________

Hej alla härliga föräldrar! 

Tack för alla fortsatt trevliga uppstartssamtal vi har haft den här veckan!  

Den här veckans veckobrev kommer att gälla för två veckor framöver då vi i personalgruppen, om allt går som planerat, kommer att byta ut alla våra datorer i början av nästa vecka. Därmed kommer vi inte att kunna svara på mail eller kunna lägga in frånvaro/närvaro under nästa vecka. Ni anmäler frånvaro som vanligt här på Skolplattformen. 

Läsläxa v 40: Kapitel 6 - Hero 

Läsläxa v. 41: Kapitel 7 - Max 

 
Från fritids 
 
Ännu en härlig vecka har passerat på fritids! Nu är vi även fulltaliga igen då Cathrin är tillbaka från sin semester. Nytt från och med förra veckan är vi på fritids har bokat gymnastiksalen på onsdagar samt fredagar. På onsdagar är vi i den övre gymnastiksalen innan mellanmålet medan vi på fredagar är i den nedre gymnastiksalen efter mellanmålet. Vi utnyttjar det material som finns tillgängligt och hittar på olika lekar och aktiviteter. Det är givetvis frivilligt och eleverna väljer själva om de vill vara med. För de som inte vill erbjuds andra aktiviteter. 
 
På onsdag (v40) är det utegrupp 2 som åker till Björkhagen (röd, gul och grön). Den här veckans uppgift är att samarbeta och utforska olika typer av barrträd i mindre grupper. Tänk på att barnen tar med sig kläder efter väder när vi har utepedagogik men även till skolan då vi är ute på rast varje dag. Veckan därefter (v41) är det orange, blå och lilas tur att ha utepedagogik med en ny spännande uppgift. 

Sen vill vi bara tillägga att vi gärna tar emot vaxdukar och serietidningar om ni har några hemma som inte kommer till användning. 
 
 

Trevlig helg!  

Gabriella, Greta, Katti, Christina, Anders, Petra, Cathrin & Jamal 

__________________________________________________________________

Hej alla fina föräldrar!

Vi har haft en bra vecka här på Hjärtat. 

Tack för alla trevliga uppstartssamtal vi har haft den här veckan! Vi tycker att det är toppen att få sitta ner tillsammans med er och era barn och tala ostört ca. 15-30 minuter, det ger så mycket. Vi tycker att det är lite trist att det var så många som missade sina samtalstider, detta försvårar vårt arbete i och med att ett samtal kräver god planering för att få in under dagen. Vi vill återigen poängtera hur viktigt det är att läsa veckobreven och ta del av all information som står där, tack på förhand! 

Utvecklingssamtal 

Nästa vecka fortsätter vi med uppstartssamtalen, varmt välkomna! 

Björkhagen 

På onsdag åker orange, lila och blå mentorgrupp till Björkhagen, resterande mentorgrupper stannar på skolan. 

Svenska: Vi fortsätter att arbeta med läsning och skrivning. Vecka 39 fokuserar vi på bokstaven A och vecka 40 på bokstaven H. 

Matematik: Vi har arbetat mycket med addition de 2 sista veckorna. Vi har också pratat och skrivit räknesagor. Dessutom har vi börjat med subtraktion. Målet är att alla ska använda och känna sig säkra att utföra beräkningar med naturliga tal vid huvudräkning i både subtraktion och addition.  

So: Vi fortsätter arbetet med trafik och har den här veckan pratat om vad det är som gäller när man korsas en gata. Vi fortsätter även att bevaka och prata om aktuella nyheter och har den veckan tittat på Lilla Aktuellt Skola. 

No: Vi har börjat att arbeta med NTA-lådor, vilka är skolprojekt med tillhörande material inom natur och teknik som Stockholm stad erbjuder. Just nu arbetar vi med “lådan” som handlar om att balansera och väga. Eleverna får själva prova på att göra olika experiment utifrån detta tema och de verkar hittills tycka att det är superroligt! 

Läsläxa v 39: Kapitel 5 – Amir. 

 
Från fritids 
 
I onsdags var det äntligen dags för utepedagogik för utegrupp 2 (röd, grön och gul). Eleverna hade samma uppdrag som utegrupp 1 hade för ett par veckor sedan, det vill säga att samarbeta och utforska olika typer av lövträd i mindre grupper. Båda grupper har klarat av uppgiften exemplariskt. Nästa vecka är det återigen dags för utegrupp 1 (lila, blå och orange) att åka till Björkhagen. Tänk på att barnen tar med sig kläder efter väder när vi har utepedagogik men även till skolan då vi är ute på rast varje dag. 

Vi tar gärna emot vaxdukar och serietidningar om ni har några hemma som inte kommer till användning. 
 

Trevlig helg!  

Gabriella,Greta, Katti, Christina, Anders, Petra, Cathrin & Jamal 

____________________________________________________________________

Hej alla härliga föräldrar! 

Vi har haft en bra och härlig vecka här på Hjärtat med både Skoljoggen och fotografering! Som tur är klarnade vädret upp lagom till att åk. 1 skulle springa och det var så roligt att se att alla deltog, oavsett om man sprang, joggade eller gick. Vinnarna det här året blev Agnes WS och Valter, stort grattis till er och bra jobbat!  

Vi är för övrigt imponerade över vilken bra arbetsro det är i klassrummen och hur väl eleverna koncentrerar sig på uppgifterna. Kul! 

Veckans matsedel i mobilen 

Det finns en mobilapp för matsedeln som heter “Skolmaten”. När ni laddat ner den väljer ni “Stockholms län” och sedan “Stockholm stad” och sedan “Sjöstadskolan” (som är vår leverantör av mat). Matsedeln finns även på skolplattformen. 

Björkhagen 

På onsdag åker röd, gul och grön mentorgrupp till Björkhagen, resterande mentorgrupper stannar på skolan. 

Läsläxa v 38: Kapitel 4 – Siri. 

 

Trevlig helg! 

Önskar,

Katti, Gabriella, Greta, Christina, Anders, Cathrin, Petra & Jamal 

Jourfritids Fredagar

Från och med fredag 20 september kommer jourfritids för elever i förskoleklass att bedrivas på förskoleklassens skolgård. Årskurs 1-3 jourfritids bedrivs på samma sätt som tidigare. Närvaron noteras på ordinarie krysslista i respektive årskurs lokaler. Jourfritids kommer att bedrivas av samma pedagoger som tidigare. Förändringen tror vi kommer underlätta övergången till ordinarie verksamhet samt tillgången till ordinarie lokaler vid eventuellt sämre väder. Anmälan till jourfritids görs på samma sätt som innan.  

 

Dela: